......................................................................... του λογοτεχνικού περιοδικού ΥΦΟΣ *

Η Φωτό Μου
Ξεφυλλίζοντας... με τον Πάνο Αϊβαλή



"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

ΥΦΟΣ

ΥΦΟΣ
.................................................................Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΥΦΟΣ πατήστε πάνω στο εικονίδιο

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΑΛΕΞΑΚΗ στις 13 και 14 Οκτωβρίου 2016

Διήμερο συνέδριο «Ποιητική των τόπων: πόλεις και τοπία» 
στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών


Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργανώνουν στις 13 και 14 Οκτωβρίου 2016, ένα συνέδριο αφιερωμένο στον Βασίλη Αλεξάκη. Ήδη από τα πρώτα του μυθιστορήματα ο Βασίλης Αλεξάκης επιλέγει σχολαστικά τα μέρη που εξελίσσονται οι φανταστικοί ή πραγματικοί χαρακτήρες του. Αυτή η γραφή του χώρου θα είναι το αντικείμενο μελέτης του συνεδρίου: «Ποιητική των τόπων: πόλεις και τοπία». 

Οι θεματικοί άξονες του συνεδρίου είναι: 
• Από το Παρίσι στην Αθήνα και από την Αθήνα στο Παρίσι
• Τόποι καθημερινοί και τόποι αποπροσανατολισμού 
• Τόποι μνήμης, τόποι φαντασίας

Παράλληλα με τις ομιλίες, την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016, στις 6 το απόγευμα, θα προβληθεί η ταινία Ξαφνικός έρωτας, η κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος Tάλγκο από τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο (1984), παρουσία του συγγραφέα και του σκηνοθέτη. Επίσης, την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016, στις 3 το μεσημέρι, θα γίνει προβολή της ταινίας του Βασίλη Αλεξάκη Είμαι κουρασμένος (Je suis fatigue, 1982) και θα ακολουθήσει συζήτηση του συγγραφέα – σκηνοθέτη με το κοινό. Τέλος, καθόλη τη διάρκεια του συνεδρίου θα εκτίθενται σκίτσα του Βασίλη Αλεξάκη στην καφετέρια του Ινστιτούτου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

Για το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου πατήστε ΕΔΩ.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΑΛΕΞΑΚΗ

Ο Βασίλης Αλεξάκης εγκατεστημένος στη Γαλλία από το 1969, υπήρξε επί σειρά ετών συνεργάτης της εφημερίδας Le Monde και έγραψε τα πρώτα του βιβλία στα γαλλικά. Το Τάλγκο είναι το πρώτο του έργο γραμμένο στη μητρική του γλώσσα: κυκλοφόρησε το 1982 από τον Εξάντα και εξακολουθεί ως σήμερα να σημειώνει σπάνια επιτυχία. Έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα διακόσια χιλιάδες αντίτυπα. Πρόσφατα επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, όπως και το Θα σε ξεχνάω κάθε μέρα, ενώ αναμένεται η πλήρης επανέκδοση ολόκληρου του συγγραφικού του έργου. Τον Νοέμβριο θα κυκλοφορήσει το νέο του βιβλίο με τίτλο Το κλαρινέτο.
Το έργο του Αλεξάκη είναι εξίσου αναγνωρισμένο στην Ελλάδα (κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 2004 για τις Ξένες λέξεις) και τη Γαλλία (Βραβείο Medicis για τη Μητρική γλώσσα, 1995, Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας για το μ.Χ. το 2007). Γράφει και στις δύο γλώσσες, αρχίζοντας πότε από τη μία πότε από την άλλη, και αυτομεταφράζεται στη δεύτερη. Οι γλώσσες είναι από τα κύρια θέματα του έργου του. 
Έχει ασχοληθεί με τον κινηματογράφο (η ταινία του Οι Αθηναίοι κέρδισε το Α΄ βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ κωμωδίας του Σανρούς το 1990) και το θέατρο (Εγώ δεν…, Μη με λες Φωφώ).


___________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου